Dintotdeauna oamenii au incercat sa descopere cum functioneaza anumite lucruri pe care ei nu le pot executa. Fascinatia misterului este mare. Iar un mister special cu care se confrunta stapanii de pisici este torsul. Aceasta "arma secreta” a pisicilor de a-i subjuga afectiv pe oameni. Ce nu stiu multi este ca toate felinele torc, ba chiar si alte animale precum veveritele, iepurii, gorilele si elefantii. Ce stie toata lumea e ca pisicile torc doar cand sunt fericite, insa acesta nu e adevarul in totalitate. Vom vedea in continuare cum si de ce torc pisicile?!
Exista diferite teorii privind mecanismul fiziologic de producere a torsului. In trecut se credea ca torsul este produs de vibrarea vaselor sangvine si de trecerea sangelui prin vena cava inferioara. Insa cei mai multi specialisti inclina spre teoria conform careia torsul este controlat de creier, care trimite impulsuri electromagnetice prin intermediul nervilor la muschii laringelui, diafragmei si cei ai corzilor vocale. Corzile vocale vibreaza si inchid glota, diafragmul funtionand ca o supapa care lasa aerul sa treaca prin glota. Pisicile pot toarce atat cand inspira cat si cand expira, spre deosebire de producere mieunatului care are loc doar in expiratie. Torsul este un act reflex conditionat, adica pisica toarce doar atunci cand doreste.
Este adevarat ca pisicile torc atunci cand sunt multumite si fericite . O pisica se rasfata si toarce cand este luata de stapan in brate si este mangaiata. Dar si cand o alta pisica o alinta, o linge. Toarce si cand primeste mancare, semn ca apreciaza asta si este incantata sa manance. Insa o pisica poate toarce si cand este stresata sau ranita. In functie de starea pe care o exprima torsul are tonuri diferite.
Actiunea tamaduitoare a torsului a fost dovedita stiintific. Frecventa acestor sunete este cuprinsa intre 25 si 150 de Hertzi, interval care coincide cu cel al sunetului, care determina vindecare si crestere osoasa. De aceea pisicile torc si cand sunt ranite. Specialistii in ortopedie veterinara au confirmat ca fracturile la pisici se sudeaza mult mai repede ca cele ale cainilor, de exemplu. Poate de aceea pisicile se spune ca au noua vieti, isi tamaduiesc organele interne si oasele prin tors. Din fericire torsul are efect si asupra oamenilor care convietuiesc cu pisicile. Exista studii care arata o reglare a tensiunii arteriale la persoanele varstnice, care detin sau au mangaiat o pisica zilnic. Oasele si muschii au nevoie de stimulare pentru a functiona optim si a preveni pierderile de calciu. Torsul actioneaza asemeni unui tratament cu ultrasunete, stimuland cresterea densitatii osoase si irigarea muschilor. Efectul torsului se face resimtit si la nivel afectiv si mental, determinand relaxare, de aceea pisicile sunt incluse si in diferite programe pentru bolnavii cronici sau psihici.
Mama pisica toarce si atunci cand naste, fie pentru ca e bucuorasa pentru acest moment, fie pentru a se relaxa si a ameliora durerile. In timpul torsului se descarca endorfine cu rol pozitiv asupra psihicului si fizicului. Mama toarce si pentru a-si chema puii aproape. Puii inca de cand se nasc au capacitatea de a toarce, ei semnalizeaza astfel ca sunt prezenti, ca se hranesc si ca sunt multumiti. Torsul este independent de inghitit, de aceea micutii pot toarce chiar si cand mananca. Adultii pot toarce si pentru a comunica discret anumite lucruri: prezenta prazii, a unei amenintari, isi semnalizeaza unul altuia ca are intentii pasnice.
Torsul creaza legaturi foarte puternice atat intre pisici cat si intre om si felina. Este un dar deosebit al pisicilor, din care si omul are multe de castigat. Luati o pisica fie si numai pentru a va desfata cu acest gest tamaduitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu