alegerea unei pisicute

alegerea unei pisicute

sâmbătă, 23 iulie 2011

Cum sa-ti hranesti corect pisica

Este stiut faptul ca alimentatia omului nu este compatibila pe de-a intregul cu cea a animalelor de companie. Dintre acestea, pisica are nevoie de o alimentatie completa, cu un aport proteic adecvat, completat de vitamine si minerale.

Fiind carnivore, carnea va constitui elementul principal in alimentatia unei feline, indiferent de forma sub care aceasta se gaseste si indiferent de varsta. Carnea pregatita termic poate fi completata cu legume fierte (morcov, ardei) cereale, branzeturi, lapte, iaurt, galbenus de ou etc. In ceea ce priveste carnea, este bine sa alterneze tipul acesteia: pasare (pui, curcan), vita, iepure, miel, vanat si peste. Desi pisica adora carnea cruda, nu e bine sa o hranim cu alimente nepreparate termic, deoarece ar putea cauza afectiuni digestive.

Bineinteles hrana si modalitatea de repartizare a tainurilor este diferentiata pe categorii de varsta si stari fiziologice astfel:

Pisoii nou-nascuti
In general, in primele 3 saptamani de viata, pisoii se vor hrani in totalitate cu laptele matern, nefiind necesara suplimentarea acestuia. Exista situatii insa cand, din cauza numarului mare de pisoi fatati sau o stare patologica a mamei care determina o secretie insuficienta de lapte, sa fim nevoiti sa alimentam pisoii cu lapte artificial special destinat acestora.
De la varsta de 3 saptamani, curba lactatiei incepe sa prezinte descrestere, iar nevoile pisoilor sporesc, astfel incat acestia manifesta interes tot mai mare pentru hrana provenita din surse externe.
Hrana complementara are la baza laptele de vaca, in care se va introduce suc de carne, galbenus de ou, calciu sub forma fosfatului dicalcic si vitamine. Volumul si consistenta ratiei cresc treptat, pentru a face fata cerintelor mereu crescand ale pisoilor.
In functie de momentul in care se trece la alaptarea artificiala, numarul meselor scade de la 8 pe zi (fatare), la 6, 4 si 2 mese, in fiecare saptamana eliminandu-se cate o masa, pana la intarcare.
Intarcarea se poate face incepand cu varsta de 8 saptamani, daca pisoii au realizat o masa corporala corespunzatoare varstei.

Pisica tanara
Deoarece tineretul felin are capacitatea stomacului redusa, este necesar ca ratia zilnica sa fie impartita in 4-5 mese pe zi, asigurand astfel atat digestia completa hranei cat si un tranzit digestiv normal.

Pisica adulta
Cand ajung la varsta maturitatii, pisicile este bine sa fie hranite de 2 ori pe zi, dimineata si seara, desi unii proprietari aleg varianta hranirii la discretie prin prezenta hranei in castron pe toata durata zilei. Exista pisici care isi autoregleaza cantitatea de mancare pe care trebuie sa o consume, insa exista si exemplare gurmande care mananca mai mult decat le este necesar. De aceea eu nu recomand cea de-a doua varianta, deoarece prin acest mod de hranire ar putea aparea starea de obezitate cu implicatii patogenetice de nedorit.

La pisica gestanta si in special la cea in lactatie, necesarul energetic este mai ridicat. Numarul de mese va trebui crescut pana la 4-5. Pentru femela in lactatie, cantitatea de hrana se va mari progresiv pana in cea de-a sasea saptamana (cand ar trebui sa aiba loc intarcarea) cu de 2-3 ori fata de pisica care nu alapteaza.
Hrana neconsumata nu se va lasa in castron (la temperatura camerei) deoarece se poate altera si poate crea ulterior afectiuni digestive pisicii care o consuma.
Exista si pisici “mofturoase” care refuza hrana in momentul administrarii. In acest caz se poate lasa pisica sa “flamanzeasca” o zi, efectul fiind benefic pentru organism, in conditiile in care acest lucru se produce de cel mult 2 ori pe luna. Daca lipsa poftei de mancare este asociata cu voma, diaree, stare de abatere sau febrila, pisica trebuie consultata de catre medicul veterinar in cel mai scurt timp posibil.

Alimentatia pisicilor batrane
Scaderea activitatilor fizice si reducerea intensitatii functionale a organismului duce la scaderea nevoii energetice a acestuia cu cca 20-25%. Prin urmare, cantitatea de hrana va trebui redusa, iar valoarea energetica oferita de aceasta va trebui sa fie mai mica, pentru a putea mentine pisica intr-o forma fizica optima.
Ratia va trebui imbogatita cu morcovi si legume verzi, care au continut redus energetic, insa contin un procent ridicat de fibre si au un rol benefic asupra tranzitului intestinal.

Alimente indicate in alimentatia pisicii:
• carne de pasare, vita, iepure, miel – cruda/fiarta;
• ficat de pasare, vita – crud/fiert;
• peste crud sau fiert;
• ou fiert;
• branza de vaci;
• iaurt, lapte diluat si in cantitati reduse (laptele de vaca poate fi greu digerabil pentru pisica si acest lucru este demonstrate de aparitia scaunelor moi).

Alimente contraindicate in alimentatia pisicii:
• carne de porc;
• carne de vanat cruda;
• peste marinat, afumat, conservat;
• mezeluri, afumaturi (carnati, sunca, slanina, kaizer, parizer, salam etc.);
• carne prajita, condimentata;
• ceapa, cartofi;
• sosuri, rantasuri;
• tocanite;
• muraturi;
• ciocolata, produse care contin cacao;
• nuci, arahide, fistic.

De retinut este faptul ca proteinele (formate din aminoacizi) reprezinta cea mai importanta parte a dietei pisicilor. Din cauza faptului ca enzima care transforma cisteina in taurina este foarte putin activa la pisici, este indicata suplimentarea ratiei zilnice a pisicilor cu acest aminoacid. De asemenea, sinteza niacinei din triptofan nu este posibila la pisica, asa cum se intampla la caini, ceea ce duce de asemenea la necesitatea suplimentarii acestuia.

Hrana industriala este o hrana completa, echilibrata, existenta atat sub forma umeda, cat si uscata. Este foarte important sa i se asigure in permanenta apa proaspata unei pisici hranite exclusiv cu mancare industriala uscata. Aceasta prezinta avantajul ca se poate adapta usor la necesitatile din toate etapele vietii pisicii si constituie un adjuvant in cazul unor afectiuni de tip cronic (diabet, insuficienta renala si hepatica, urolitiaza, constipatie, obezitate).
Pe langa cele mentionate mai sus,aceasta hrana are avantajul ca nu contine gluten, principalul alergen ce se gaseste in hrana clasica a pisicilor, si care poate da nastere la .

Pentru a asigura o nutritie completa, fara a ne pune mereu intrebarea daca ceea ce ii oferim animalului nostru de companie satisface necesitatatile sale nutritive, recomand hranirea cu hrana industriala, iar din cadrul acesteia este de preferat cea superpremium.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu