alegerea unei pisicute

alegerea unei pisicute

sâmbătă, 23 iulie 2011

Cum alegem pisoiasul sau pisicuta ?

Alegem rasa
Pisicile prezinta o varietate de peste 100 de rase care permit identificarea lor cu orice moft al oamenilor. Daca ne gandim sa ne luam o pisica trebuie sa analizam bine comportamentul si specificul raselor si s-o alegem pe cea care consideram ca ni se potriveste cel mai bine dupa caracter si stil de viata.

Alegem sexul

O data ce am ales rasa potrivita, ar fi bine sa ne decidem si asupra sexului animalutului. Daca nu vrem sa avem de-a face cu progeniturile pisicii – alegem un motanel. Sa luam in consideratie insa ca, pentru a preveni imperecherea cu alte rase, acesta trebuie castrat. Altfel, va trebui sa ne pregatim pentru serenade de primavara si marcarea colturilor prin casa. Pisicile au si ele perioade “interesante”. In pet-shop-uri insa exista tot felul de preparate pentru a rezolva aceasta problema la moment. Pe termen lung insa, aceasta metoda poate avea efecte adverse negative asupra sanatatii pisicii. Pentru a nu acoperi o problema cu o alta, se recomanda a fi castrate si pisicile (in caz ca, din nou, nu dorim familie in plina crestere).

Varsta potrivita

Varsta potrivita pentru adoptia pisiciiPuiul trebuie sa aiba cel putin 2-2,5 luni. Nu se recomanda sa-l luam mai mic. In primul rand, astfel nu reuseste sa primeasca substantele necesare si anticorpii din laptele matern, care protejeaza puiutul de boli pana organismul acestuia se maturizeaza suficient pentru a putea crea propriii sai anticorpi. In al doilea rand, pisica mamica nu reuseste sa-i ofere o educatie completa. In final, preluarea puiului prea devreme de la mama, poate determina anumite “defecte” comportamentale sau obiceiuri care la un moment dat pot deveni neplacute. De exemplu, pisoiasul poate dezvolta obiceiul de a ne masa picioarele cu ghearele cand il tinem pe brate sau, cand devine adult, poate cauta sub hainele noastre o sursa de lapte. Cei care au intampinat aceste probleme stiu cat de greu poate fi sa dezveti pisica de anumite deprinderi.

Identificarea „preferatului”

Acum sa mergem sa alegem pisoiasul sau pisicuta. E foarte important sa atragem atentia la conditiile in care sunt tinuti (si au fost probabil crescuti puiutii). Daca totul e in ordine si sunt mai multi pisoiasi, vom sta un pic sa le urmarim comportamentul in mod individual. Fiecare are caracter si obisnuinte proprii. O pisicuta poate fi foarte activa, alta poate fi permanent “batuta” de celelalte. Mai bine e sa alegem cel mai mare si activ pisoias sau pisicuta. Este de inteles insa daca dezvoltam anumite emotii exact pentru cel mai mic si slab puiut, care s-a nascut ultimul si si-a trait cele doua luni de viata in umbra fratilor si surorilor sai. Ei bine, daca simtim ca ACEASTA este pisica, atunci o alegem. In acest caz, la inceput vom depune un efort mai mare pentru a o ajuta sa recupereze in greutate, sa se dezvolte si sa-i ajunga pe fratii sai.

Cand le urmarim comportamentul, putem sa ne jucam cu pisoiasii. Sa observam daca preferatul nu isi scoate gherutele in timpul jocului. Daca da – inseamna ca avem de fata un pisoias “luptator” si cu caracter bine definit. Sa nu speram ca pe viitor se va imblanzi! Pe la 4 luni cel mai probabil va fi numai dinti si gheare si va veni la noi pentru portia sa de alintare doar atunci cand va avea el chef! Daca nu credem ca vom agrea o astfel de individualitate, vom alege un pisoias mai bland.

Analizam starea puiutului

Inainte de a lua decizia finala, mai facem o privire generala asupra starii animalului. Ii Verificam urechiusile si ochii. Nu trebuie sa fie nici un fel de secretii la ochi. Murdaria in urechi poate insemna prezenta unui acarian, care in general se trateaza relativ usor, dar sa nu uitam ca scopul nostru este sa venim acasa cu un animal sanatos, de aceea nu vom ignora nici un semn de eventuala imbolnavire! Puii nu trebuie sa se scarpine, sa stranute sau sa tuseasca. Daca e mai maricel si mai activ – sunt primele indicatoare ale sanatatii. Chiar daca suntem siguri ca noul prieten este absolut sanatos, dupa achizitionare, neaparat il vom duce la control la un medic veterinar, care ii va face o consultatie generala, vaccinele necesare si, cel mai probabil, va prescrie un preparat pentru deparazitare interna impotriva helmintilor (in scop profilactic).Adoptia unui pisoias

Decizia finala

In final, pe langa sfaturile de mai sus, trebuie sa stim ca noul prieten trebuie sa-l alegem, in primul rand, CU INIMA! De regula, cand ajungem sa alegem pisoiasul sau pisicuta – alegerea e facuta practic chiar dupa o prima privire. Urmarirea animalutelor nu face decat sa confirme aceasta alegere. De aceea sa credem in instinct si sa alegem puiutul care a “sarit” in sufletul nostru si isi pregateste deja un loc cald pentru multi ani fericiti inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu